Βίος Αγίου Ευθυμίου του Ομολογητού

 

ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΡΔΕΩΝ

 


Διαβάστε το βίο του Αγίου
Επιμέλεια: Νίκος Σταμάτουζας, θεολόγος

Δείτε οπτικοακουστική παρουσίαση
του βίου του Αγίου Ευθυμίου
του Θεολόγου Νίκου Σταμάτουζα τον Οκτώβριο 2012
(Μουσική συνοδεία από το Ορατόριο " ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ"
σε στίχους Ηλία Λιαμή και μουσική Χρυσούλας Τσιμούρη Κατσουρού
από συναυλία στη Λυρική Σκηνή Αθηνών)

agef 1
Ακούστε το βίο του Αγίου Ευθυμίου
Υλικό από οπτικοακουστική παρουσίαση
του Θεολόγου Νίκου Σταμάτουζα τον Οκτώβριο 2012
(Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Τσέρκας)

akolouthia

Α Κ Ο Λ Ο Υ Θ Ι Α
ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ
Ε Υ Θ Υ Μ Ι Ο Υ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΑΡΔΕΩΝ
ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΕΝΔΟΞΟΝ
ΙΕΡΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΝ
ΕΥΘΥΜΙΟΝ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΣΑΡΔΕΩΝ

xairetismoi

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΕΝΔΟΞΟΝ
ΙΕΡΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ
ΕΥΘΥΜΙΟΝ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΣΑΡΔΕΩΝ

Αναζητώντας τον Άγγελο Κυρίου

Πατήστε το εικονίδιο για να διαβάσετε το κείμενο

 

Ιστορική αναδρομή

[Υλικό από οπτικοακουστική παρουσίαση
του Θεολόγου Νίκου Σταμάτουζα τον Οκτώβριο 2012]

 

istoria naou0
Το θείο και ιερό Λείψανο παρέμεινε με τη Χάρη του Θεού άφθορο και τιμόταν ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά την άλωση από τους Τούρκους μετεφέρθη από ευσεβείς χριστιανούς στη Χερσώνα της Κριμαίας όπου επιτελούσε και εκεί πολλά θαύματα.

istoria naou02
Eκείνη την εποχή είχαν πάει στην Χερσώνα κάποιοι Ευρωπαίοι έμποροι, οι οποίοι βλέποντας τα θαύματα του Αγίου, αποφάσισαν να κλέψουν το λείψανό του. Το βάλανε λοιπόν μέσα σ’ ένα γερό και βαρύτιμο σεντούκι, αγόρασαν και μάρμαρα για να κτίσουν εκκλησία στ’ όνομά του και ανοίχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.

istoria naou01
Καθώς όμως περνούσαν κοντά από την κωμόπολη Χηλή της Μικράς Ασίας, ξέσπασε φουρτούνα που τους ανάγκασε να αγκυροβολήσουν εκεί.
Τη νύχτα φανερώθηκε ο Άγιος και τους είπε: "Αύριο το πρωί να με βγάλετε σ’ αυτόν τον τόπο και να με αφήσετε. Αν κάνετε αυτό που σας λέγω θα σας βοηθήσω να πάτε σώοι στην πατρίδα σας". Εκείνοι αψήφησαν το όνειρο και ξεκίνησαν να φύγουν. Μόλις ανοίχτηκαν στην θάλασσα ξέσπασε μια φοβερή φουρτούνα και το καράβι έγινε κομμάτια στ’ ανοιχτά της θάλασσας.
istoria naou1
Το πρωί οι κορδοτζήδες και οι φαροφύλακες του φαναριού της Χηλής, είδαν το σεντούκι του Αγίου που είχε βγει στην παραλία, χωρίς να πάθει τίποτε. Χρυσοστόλιστο και με ζωγραφισμένα εικονίδια που παρίσταναν στάδια του μαρτυρίου του Αγίου, νόμισαν πως περιέκλειε κάποιο θησαυρό. Ο πρώτος που ύψωσε το χαντζάρι του για να σχίσει το σεντούκι έμεινε με ξερά τα υψωμένα χέρια του. Το ίδιο έπαθε και ένας άλλος που προσπάθησε ν’ ανοίξει την κλειδωνιά. Τότε κατάλαβαν πως πρόκειται για ιερό πράγμα και ειδοποίησαν τους ιερείς της Χηλής που κατέβηκαν στο γιαλό με εξαπτέρυγα και λαμπάδες και πήραν τον Άγιο στην Εκκλησία της πόλεως. Αργότερα έκαναν ειδικό παρεκκλήσι στα δεξιά της εκκλησίας. Τα μάρμαρα που είχαν μαζί τους οι έμποροι έπεσαν στον πάτο της θάλασσας και παρ’ ότι πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες από τότε δεν έχουν καλυφθεί από την άμμο και όταν είναι γαλήνη διακρίνονται μέχρι σήμερα καθαρά, όπως διηγούνται οι ευσεβείς Χηλήτες.
istoria naou3istoria naou4istoria naou2Οι ευσεβείς Χηλήτες ξεριζωμένοι από τον τόπο τους .....
istoria naou9
.....φτάνουν ταλαιπωρημένοι και εγκαθίστανται στο λόφο του Κερατσινίου. Αρχικά μένουν σε παράγκες και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.
istoria naou5Πρώτο μέλημά τους όμως είναι να φτιάξουν εκκλησία όπου θα λατρεύουν το Θεό και θα τοποθετήσουν τον πολύτιμο θησαυρό που με τόσους κινδύνους έφεραν μαζί τους, την κάρα του Αγίου Ευθυμίου.

Έτσι το 1936 εγκαινιάσθηκε ο ναός στο όνομα του Αγίου. Αρχικά ένα ξύλινο παράπηγμα και επειδή φοβόντουσαν μήπως ο Άγιος κλαπεί, το βράδυ φιλοξενούσαν την τίμια Κάρα του σε ιδιωτικές οικίες. Εκείνοι που είχαν την μεγάλη τιμή να έχουν τον Άγιο σπίτι τους, διηγούνται πως όταν τύχαινε να σβήσει το καντήλι του κατά τη διάρκεια της νύχτας, άκουγαν χτυπήματα που τους ειδοποιούσαν να το ανάψουν και πάλι.
Οι φιλόθεοι χριστιανοί της περιοχής Κερατσινίου όμως, βοηθώντας τις πιο πολλές φορές από το υστέρημά τους, κατάφεραν να φτιάξουν τον μεγαλοπρεπή ναό που υπάρχει σήμερα, τον μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου.

 

istoria naou6

istoria naou8 istoria naou10
istoria naou12 istoria naou13 istoria naou15
istoria naou14 istoria naou11 istoria naou16
istoria naou17 istoria naou18 istoria naou19
istoria naou20
Η χάρις του Αγίου δίνεται απλόχερα σε κάθε χριστιανό που προστρέχει με πίστη σ’ εκείνον που είναι πρόθυμος ν’ ακούσει τις ικεσίες μας . Πολλοί χριστιανοί φθάνουν στον Ναό για να ευχαριστήσουν του Άγιο για τη θαυματουργική επέμβαση του στη ζωή τους.

Η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού, τιμάται την 26η Δεκεμβρίου (ημέρα που παρέδωσε την αγία ψυχή του στο Θεό).


Από το 1964 και μετά, έχει καθιερωθεί και δεύτερη πανήγυρις, την Κυριακή που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Πατέρων της Ζ΄(εβδόμης) Οικουμενικής Συνόδου που συμπίπτει μεταξύ 11ης και 17ης Οκτωβρίου,
λόγω της συμμετοχής του Αγίου Ευθυμίου στη Σύνοδο αυτή.